06. Забавни, културни и друштвени садржаји за младе

Резиме

Забавни, културни и друштвени садржаји за младе у школи и ван школе.

Забава је емоционална диверзија која има за циљ држати пажњу гледалаца или учесника. Забава, тулум или журка су изрази који се користе за окупљања чија је сврха међусобно дружење, те забава и разонода њених учесника. Постоје различити облици забава, с обзиром на то ко их приређује, али се под тиме најчешће подразумевају оне у којима су учесницима на располагању храна и пиће, односно укључују слушање музике и/ли плес. Уколико се забава приреди поводом неког догађаја (рођендан, побједа спортског клуба и сл.) она се назива славље. Забаве се уопштено могу поделити на оне приватног карактера - на које су позвани искључиво пријатељи, родбина или познаници њиховог приређивача - као и на оне јавног карактера, које се одржавају на некој локацији или угоститељском објекту, и којима се понекад може приступити једино уз плаћање улазнице. За јавне забаве се користи израз фешта.
Под утицајем енглеског језика се за забаве користи израз party (фонетски: парти).
Рекреација је физичка активност, уз коришћење времена, на непрофитабилан начин, а на много начина представља и терапеутско освежење за тело и дух. Рекреација се често разликује од доколице. Док се за доколицу сматра да је, или би требала бити, одмарајућа, рекреација је освежавајућа и забавна. Како све више и више водимо седећи начин живота, потреба за рекреацијом се повећава. То показује и раст популарности такозваних активних одмора.
Рекреација, игра и забава нису својствене само људима, већ им се готово сва бића донекле препуштају. Игра је неопходна за развој разних способности, укључујући и оне најосновније као што су моторичке способности код младих.
Викенд је типично време за рекреацију. Празници су такође често време за рекреацију.
Традиционално, музика и плес су средство рекреације у многим културама, као што су и спортови, хобији, игре и туризам. Гледање телевизије и слушање музике су чести облици рекреације, или пре доколице.
Многе активности могу бити функционалне и/или рекреационе:
  • куповина
  • лов и риболов
  • путовање
  •  коришћење интернета и телефона као и разговор са људима лицем у лице
  • читање књиге
Пошто се у великој мери оцењује као непродуктивна, или чак тривијална активност, претерана рекреација се не сматра здравом, и може бити означена као бекство од стварности.О забавним, културним и друштвеним садржајима за младе говориће нам наставници и учесници из неколико школа.

Представљене школе

Основна школа "Вук Караџић", Смедеревска Паланка

ОШ "Вук Караџић", Смедеревска Паланка

Основна школа "Дуде Јовић", Жабари

ОШ "Дуде Јовић", Жабари

Емисија на Јутубу

YouTube видео


Comments