03. Информисање деце и омладине

Резиме:

Доступност информација за децу и младе, њихове родитеље и наставике о разним темама које су им од значаја.


Доступност технологије (пре свега информационе) омогућава великом броју ''малих'' људи да постану врхунски стручњаци у било којем подручју људске активности. Доступност информација на Интернету омогућава да свако, чак из своје куће постане врхунски стручњак у било којем језику, даје нам могућност израде властитих веб страница. И то готово све бесплатно.
Управо зато што су нам све те информације доступне, не значи да су те исте информације уистину и тачне. Амерички универзитетски професор Брус Левинстајн (Bruce Lewenstein) одржао је предавање у којем је нагласио да доступност информација путем Интернета у случају новинарства, ствара додатне проблеме. Тако настаје велик број површних новинара који пре објављивања не проверавају информације које су пронађене преко Интернета.
Овај пример је врло добар ако бисмо жељели примјетити негативне стране доступности информација и података.
Врло често се и ми сами можемо срести са истом темом, а са неколико различитих садржаја те исте теме.
Интернет је постао ваажн део како приватног тако и пословног живота. Нуде нам се разноразни садржаји с многобројним подацима. Интернет има своје позитивне и негативне стране, а управо једна од негативних чињеница је то што оно што угледамо и прочитамо на одређеним интернет страниама, не мора у крајњем случају бити тачно. Понекад није довољан само један поглед на неку информацију већ бисмо требали потражити и одређене друге изворе информација осим Интернета као што су библиотеке, часописи, књиге и остала литература.
Информације служе за бољу информисаност и проширују наше знање. То је у сваком случају истина. Интернет је постао први извор односно место где ћемо сазнати и погледати одређену информацију јер у само неколико кликова можемо сазнати што је актуално у свиету, ппривреди и сл.
Наставници и ученици ће покушати да у краћем разговору одоговоре на нека питања као што су
  • Да ли су им доступне информације неопходне у раду?
  • На који начин приступају информацијама које су им потребне?
  • Да ли имају приступа информацијама од јавног значаја?
  • Да ли проверавају информације којима приступате преко Интернета?
  • На који начин су информисани у својим школама?

Техничка школа "Никола Тесла", Велика Плана

Основна школа "Херој Радмила Шишковић", Смедеревска Паланка

ОШ "Херој Радмила Шишковић", Смедеревска Паланка

Емисија на Јутубу

YouTube видеоComments