Основна школа "Радица Ранковић", Лозовик, општина Велика Плана

Назив школе: Основна школа „Радица Ранковић“
Поштанска адреса: Трг првобораца 7, 11317 Лозовик
Директор школе: Данијела Јаковљевић-Живојиновић
Телефон: 026/831-554
Епошта:
info@osradicarankovic.edu.rs, osloz@verat.net
Веб адреса: www.osradicarankovic.edu.rs
Дан школе: 22. октобар
Подручна одељења: Бугар мала и Црквен мала
Година оснивања школе: 1835.
ОШ „Радица Ранковић“ у Лозовику основана је давне 1835. године. По речима Аранђела Илића, првог учитеља ове школе, прва лозовичка школа налазила се на месту званом „Црквиште“, поред старе цркве брвнаре која се и даље налази у црквеној порти сеоске цркве.
До 1871. године школа је мењала локације све док у центру села није саграђена школска зграда која је била у функцији све до 1968. године. Те године сазидана је данашња школска зграда.
После Другог светског рата завршена је изградња још две школске зграде, у Црквени и Бугар мали, коју сада похађају ученици од првог до четвртог разреда, по једно одељење у свакој од подручних школа.
1957. године долази до спајања све три школе у јединствену осмогодишњу школу под називом Основна школа „Ђура Јакшић.“ Школа носи тај назив до 1965. године када добија име које и данас носи - „Радица Ранковић,“ по девојци, борцу у Другом светском рату, рођеној у Лозовику, 22. октобра 1923. године. За Дан школе узет је датум њеног рођења и сваке године обележава се свечаном академијом и полагањем венца на бисту Радице Ранковић испред централне школске зграде.
Данас се рад школе одвија у три одвојене школске зграде. Све три зграде имају ђачку кухињу са трпезаријом. У централној школској згради налази се библиотека, сала за физичко васпитање, кабинет информатике и други кабинети. Кабинетска настава уведена је школске 2006/07. године. У школи постоји и продужени боравак за ученике првог и другог разреда, а спроводи се и функционално основно образовање одраслих „Друга шанса.“
Не треба заборавити ни професора географије и оснивача научног пројекта о космичкој географији Радомира Марковића Профу, који је многе генерације обасипао информацијама о звездама и космосу и све то објашњавао у школском планетаријуму који је сам основао при ОШ "Радица Ранковић". Астронаутички планетаријум „Јуриј Гагарин“, који је његово животно дело, је прва школа астронаутике за децу и омладину у нашој земљи. Школски астронаутички клуб седамдесетих година прошлог века посетили су совјетски космонаути Титов, Николајев, Попович, Свестијанов и академици Пјер Жорж из Париза и Леонид Сједов из Москве, 2011. године и руски космонаут Александар Павлович Александров.
Наставни кадар који предаје у школи веома је активан и свестран. Наставник математке и информатике води фолклорну секцију и постиже успехе на бројним такмичењима. Наставница руског језика оснивач је удружења „Чувари ћирилице“ Лозовик и сваке године организује књижевне вечери са жељом да ћирилицу отргне од заборава; њени гости до сада били су Милка Цанић, Мошо Одаловић и други. Наставник техничког и информатичког образовања оснивач је удружења ЛАФ (Лозовички анимирани филм) и у школи води секцију малих аниматора, као и извиђачку секцију која  је саставни део одреда извиђача  «Стари Храст» из Лозовика. Двојица републичких првака из информатике предају математику и информатику у школи.
Ученици ОШ „Радица Ранковић“ сваке године учествују на такмичењима из различитих наставних предмета, а само прошле године имали смо петоро ученика на републичким такмичењима (историја, руски језик, географија, техничко и информатичко образовање), од којих је најбољи пласман имао ученик осмог разреда који је на републичком такмичењу из историје заузео пето место. Ученици редовно учествују и освајају награде на ликовним конкурсима Регионалног центра за таленте у Пожаревцу. Школске 2012/13. године ученица осмог разреда на првој НИС-овој олимпијади из руског језика пласирала се у првих десет.
ОШ „Радица Ранковић“ постала је модел школа у пројекту „Професионалан оријентација на преласку у средњу школу“ и пружа услугу Едукација наставника за примену филма и филмске анимације у ПО (петофазни систем) коју могу користити сви заинтересовани наставници из другиг школа и њихови тимови за професионалну оријентацију.

ОШ "Радица Ранковић", Лозовик

Google МапаComments