Основна школа "Милија Ракић", Церовац, општина Смедеревска Паланка

Основна школа "Милија Ракић", Церовац, општина Смедеревска Паланка
Адреса: 11420 Церовац
Телефон: 026/383-053
Директор: Вера Урошевић
Епошта: skola@osmr.edu.rs
Веб адреса: www.osmr.edu.rs
Дан школе:
Датум/година оснивања: 1821.
Подручна одељења: Башин и Мраморац

Прва школа у Церовцу основана је 1821.године у једној помоћној згради у црквеном дворишту и носила је назив “ Школа церовачка ” ( према школском летопису ) .
Била је то једна од најстаријих школа тадашњег Јасеничког, Орашког и Подунавског среза. У ову школу долазили су ђаци чак и из далеке околине села - Ратара, Клоке, Башина, Мраморца, Водица, Придворица, Рабровца...
Та је школа изнедрила многе знамените личности : свештенике, лекаре, војсковође, ђенерале ... па чак и једног од првих министара просвете.
1860. године школа бива пребачена у центар села где прелази из једне у другу оронулу зграду.
1931. године завршена је зграда у којој се школа и сада налази. Изградњу школе највећим делом је финансирао учитељ у пензији из села Клоке Милија Ракић. Милија Ракић није имао деце па је продао читаву своју имовину и новац уложио у изградњу школе у Церовцу. То је страшно разљутило његовог брата који недуго за тим наручује Милијино убиство.
Школа у Церовцу од тада носи назив “Милија Ракић”.
Осим матичне школе у Церовцу, школа има и издвојена одељења у Мраморцу и Башину. Према школском развојном плану донетом 2009. визија школе је дефинисана као “Привлачна, ефикасна и социјално одговорна школа у којој су обезбеђени услови за висок ниво постигнућа ученика и наставника.”. Мисија школе је “Задовољење развојних потреба деце у складу са развојним циљевима шире друштвене заједнице.”.
Оно по чему се ОШ „Милија Ракић“ разликује од других школа је и успешна организација Фестивала мале дечије сцене под називом „Фестивал МАДЕС“ који је ове 2013. одржан 28. пут. Фестивал се традиционално одржава почетком маја сваке године у Дому културе у Церовцу. Досада је одиграно више од 200 представа у такмичарском делу и више од 25 у ревијалном делу. На фестивалу је продефиловало око три и по хиљаде глумаца а представе је посетило око 15 хиљада гледалаца.
Школа је посебно поносна што је била у прилици да угости и пријатеље из Врдника, Руме, Косовог Поља, Раковице, Јагодине, ...
Школа је успешно конкурисала за средства у више пројеката подржаних од стране Министарства просвете и науке Републике Србије, Светске банке и других донаторских организација.
Школа успешно сарађује са основним и средњим школама на територији општине Смедеревска Паланка, са установама културе и јавним предузећима на територији Паланке и шире.
Активности школе подржали су и бројни донатори увиђајући значај активности школе не само за Церовац већ и за ширу друштвену заједницу.

ОШ "Милија Ракић", Церовац, општина Смедеревска Паланка


Google Мапа


Comments